5 sjove og børnevenlige oplevelser i Alanya, Tyrkiet

Mit navn er Tea Tougaard. Jeg pakkede for 4 år siden min kuffert og flyttede til Alanya i Tyrkiet. Hvorfor? Fordi livet skal være et eventyr!

I dag føler jeg virkelig udlever det eventyr, der er helt perfekt for mig! Efter kun 6 måneder opnåede jeg min drøm om at lave et magasin i Alanya, et magasin der i dag hedder Hello Alanya. Jeg driver også det største danske medie om Tyrkiet under navnet Alanyadk

Gennem mit arbejde får jeg mulighed for at rejse rigtig meget, både med min kæreste og sammen med danske turister, som gerne vil opleve Tyrkiet. Jeg blogger om mine mange rejser og om hverdagen i Tyrkiet på min blog www.teatougaard.dk

Alanya

I dette gæsteblogindlæg vil jeg gerne fortælle om 5 sjove og børnevenlige oplevelser i Alanya. Det bliver et miks af tyrkisk kultur, historiske steder og sjove oplevelser.

Red Tower og Skibsværftet

Vi starter med det historiske. Rigtig mange børn synes historie er sjovt, hvis man fortæller om det på en sjov og anderledes måde. Jeg elsker at have børn med på udflugter, for sammen med dem kan jeg skabe et univers omkring Alanya´s historiske fortid, hvor måde sultaner og pirater igennem tiden har hersket over byen.

For enden af Alanyas havn ligger Red Tower som er et ottekantet 33 meter højt tårn. Tårnet er bygget i 1221-1226  på ordre fra Alaeddin Keykubad.

Red Tower har fået sit navn efter de røde sten, det er bygget i. I 1000 år blev tårnet brugt som udsigtstårn. Fra tårnet har fortidens soldater haft et fantastisk udsyn ud over middelhavet, og skulle arabiske pirater forsøge at angribe byen, blev de opdaget lange før de kunne gå i land. I dag er Red Tower et museum, som man kan besøge for under 10 kr. Fra toppen af Red Tower har man en fantastisk udsigt ud over Alanya.

Via en sti ved siden af Red Tower kan man komme hen til skibsværftet. Gåturen går via en gangbro af træ (turen er uegnet for barnevogne).  På gangbroen går man helt op ad den gamle stenmur, som ligger ud det middelhavet. Skibsværftet i Alanya stod færdig i 1227, og det blev Alaeddin Keykubads anden flådebase, da hans første allerede lå ved Sortehavet.  Efter byggeriet af sultan Alaeddin Keykubads 2 havn, blev han navngivet ”sultan af de 2 have”.

Indeni skibsværftet opleves de 5 høje og 40 meter dybe gallerier, hvor der tidligere blev bygget og repareret krigsskibe i sikkerhed for fjender og elementernes hærgen. Skibene kunne efterfølgende sættes direkte i vandet fra værftet. I skibsværftet kan man i dag se hvordan de i gamle dage byggede skibe i Alanya.

Hvis i elsker historie og smukke ruiner, så tag også en tur op på Alanya borg, hvor man kan bruge mange timer på at udforske området. En sjov måde at komme op på borgen er med den nye svævebane.

Udsigten fra Red Towers top.

En lille ”røverhistorie” til børnene

Et sagn fortæller historien om, hvordan Alanya blev forsøgt erobret af fjenderne, som gik under navnet Seldsjukkerne. Alanya var en svær by at indtage, p.g.a de mange vagter og at Alanyas borg er beliggenheden højt over havet. Historien går på at Seldsjukkerne kom sejlende om natten, medbringende tusindvis af geder. Gederne blev udstyret med lygter og sat i land, så de kunne bestige forbjerget. Soldaterne i Alanya forsøger at forsvare deres borg men de er chokeret over de tusindvis af krigerem der var gået i land og som kunne bestige bjerget med en forbavsende hastighed. Derfor overgav soldaterne sig, og først bagefter gik op for dem at de var blevet snydt af en flok geder. Der er stadig den dag i dag vilde geder på bjerget ved Alanyas borg

En frokost og det kolde gys på Dim Cay floden

Lidt udenfor Alanya centrum, ikke langt fra byen Tosmur ligger Dim Cay floden. Det er en lang flod, hvor der ligger restauranter hen over floden.

På floden kan man sidde i tømmerflods lignede inddelinger og nyde en tyrkisk frokost eller en frisk fanget fisk. Dim Cay er det perfekte sted at tage hen på en varm dag, for det kølige flod vand gør temperaturen meget mere behagelig end den er i centrum i højsæson. Vandet bliver sjældent over 15 grader, så er du eller ungerne til det kolde gys, så tilbyder flere af restauranterne langs floden vandrutsjebaner og udspring fra broerne ned i det kolde vand.

Er man ikke til det kolde gys, så har flere af restauranterne langs floden også pools og små vandland som man gratis kan benytte, hvis man spiser på restauranten.

Alanya
I weekenderne er Dim cay fyldt med tyrkere som nyder den kølige temperatur med deres familier.

Besøg en tyrkisk landsby

Alanya er en meget turistet by, men man skal ikke køre lang tid gør man kan få et glimt af ”det ægte Tyrkiet”. I de små landsbyer i bjergene går dagen sin stille gang, og problematikker som ”har jeg den nyeste iphone” eller ”min t-shirt er ikke det rigtige mærke” er total IKKE eksisterende problemer. Her er familie og de gamle traditioner det der giver livsværdi. Det er livbekræftende og sundt at opleve den simple hverdag, som der er i de tyrkiske landsbyer.

Jeg er selv guide på denne type udflugter og jeg elsker det. Man bliver altid taget hjertevarmt imod i landsbyerne og de lokale er en stor inspiration. Er du i Alanya og gerne vil se en landsby, så kontakt Eurodan eller tjek deres hjemmeside ud for udflugtsdage.

Alanya
De tyrkiske kvinder laver Gözleme til gæsterne i deres cafe.

En dag på vandet

En absolut must for børnefamilier i Alanya er en bådtur. En bådtur kan fås både som heldagstur eller som ture på 1-2 timer.

En bådtur med ungerne giver mulighed for en hyggelig dag med en masse svømmeture i middelhavet. Det giver også mulighed for at solbade og se smukke Alanya fra sø-siden. På Alanyas havn er næsten alle skibe udsmykket som piratskibe, og mange har også personale som er udklædt som pirater med på turen, til at underholde store og små. I Alanya tilbyder de fleste bådturer gratis frokost og fri vand og sodavand på hele turen.

Vil i gerne nyde jeres tid sammen som familie er det også muligt at leje en båd til kun at sejle din familie rundt, også kan I også selv bestemme hvor dagens tur skal gå hen.

Alanya
En privat bådtur, hvor der er mulighed for at sidde helt forrest på båden (hele dagen)

På sightseeing med citytoget

London har store dobbeltdækker busser, og Alanya har citytoget! Citytoget holder på Alanyas havn ikke langt fra Red Tower, og flere gange i timen kører citytoget på en hyggelig sightseeing tur igennem Alanya.

Citytoget er en bil, som har fået en make over, så det ligner et tog. Bag på ”toget” er der 2 vogne, hvor passagerne kan side og nyde det fulde udsyn ud over Alanya, mens turen køres.

Undervejs på turen er det muligt at stå af, hvis man ønsker det. For at stå af skal man blot trykke på stopknappen, ligesom man kender det fra busserne.

Hvis det er første gang man besøger Alanya, eller hvis man er til en hyggelig tur rundt i byen, så er Citytoget en oplagt mulighed for at se Alanya centrum.

Alanya
Klar til afgang!

2 kommentarer til “5 sjove og børnevenlige oplevelser i Alanya, Tyrkiet”

  1. Pingback: Tirsdagstanker #8 - Helt op til månen

  2. Pingback: De 15 bedste rejsebloggere i 2018 - TeaTougaard.dk

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen