Dejlige Danmark: De danske øer på én dag

Hej, jeg hedder Mads. Jeg ejer og skriver på bloggen VEJLENSEREN, www.vejlenseren.dk. Jeg bruger bloggen som mit fristed til at fortælle om rejseoplevelser, stort og småt fra hverdagen. Jeg værdsætter den gode, levende og personlige fortælling, der drager læseren helt ind. Og det skal gerne være krydret med gode fotos der er med til at fortælle historien. Jeg vil prøve at fortælle dig hvor jeg ønsker at tilbringe min sommer i Danmark og jeg synes du skal tage med på turen rundt. Vi rejser 2 voksne og 2 børn, hvor vores børn i skrivende stund er 14 måneder og 3,5 år. 

Der er et yndigt land… Som Adam Oehlenschläger starter sin danske nationalsang med og det er med god grund – for Danmark ER yndigt. Når duften af nyslået græs spreder sig i boligkvarteret. Når solens stråler gennembryder skyerne. Når børnene leger på gaden og indimellem holder pauser med en stor is i hånden. Parkerne oser af liv, glade mennesker og haven dufter af grillmad. Ved stranden kan man sidde hele aftenen og nyde det blå vand og høre bølgernes skvulp ind over stranden. Det er sommer og det er når Danmark er bedst. Danmark kan noget helt specielt på alle årstider, men sommeren er ganske særlig i Danmark, når man kan mærke solens varme skabe liv og glæde over det hele. 

De danske øer 

Der er rigtig mange gode oplevelser og steder man kan tage hen i Danmark – og jeg har stadig mange til gode. Danmark har 443 øer, hvor de 72 af dem er beboet. Vi har i vores lille familie gjort det til en tradition at vi hvert år skal besøge en ny ø i Danmark. Udgangspunktet er en heldagstur uden overnatning på øen.  

Det kan være svært at sætte ét spot i Danmark, som jeg synes er det dejligste sommerminde eller hvor jeg helst vil tilbringe min sommer. Derfor vil jeg gerne sætte lidt fokus på de danske øer, som jeg mener kan noget helt særligt med hver deres særpræg og traditioner. Vi har stadig en del øer vi ikke har besøgt og nogle kræver helt sikkert en overnatning. Hvorfor så ikke overnatning på øerne? Det har hele tiden været vores mission at man skal kunne lave en heldagstur til øen med børn, uden man skal tænke overnatning ind i planen.  

De danske øer er nogle steder ved at gå tabt, da unge i dag vælger storbylivet og starter familier på fastlandet. Det gør livet på øerne vanskeligt, hvis ikke der nok beboere til at holde ø-samfundet i gang. Det er synd. For de danske øer indeholder så meget skøn natur, kultur og fantastiske ildsjæle der brænder for at holde deres ø i live. Og det kan du være med til. Hvis vi bliver bedre til at besøge de små eksotiske, romantiske og naturskønne øer der ligger lige i vores baghave (med vand omkring), kan vi holde liv i ø-livet, også i fremtiden. Jeg synes det er en del af Danmark og noget helt unikt, at vi har så mange små ø-samfund, som står med åbne arme og tager imod os som turister på deres øer. Hvis du vil med på rejsen kan du opleve sæler, moler, Morten Korch idyl og gastronomi i verdensklasse. Tag med på 3 danske øer nedenunder og bliv inspireret til at udforske mange af de andre øer vi har i Danmark.

Fanø 

Fanø (3.400 beboere), der ligger lige ud for Esbjerg, er en del af Nationalpark Vadehavet som er optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Det er ikke uden grund den er med på listen, for Fanø er for alle aldre, familien, kæresteparret og for de aktive. Fanø byder på en masse smuk og skøn natur, masser af romantik og afslappet stemning. Med færgen fra Esbjerg ligger man til i byen Nordby med masser af butikker, cafeer, restauranter og overnatningsmuligheder. Videre sydpå kommer man igennem Rindby og for enden af øen kommer man til Sønderho. Sønderho er en Danmarks smukkeste landsbyer, der med de mange stråtækte skipperhuse, sørger for idyl og romantik. Den sydlige del af øen er også lidt mere rolig end i Nordby. Men har du lyst til se det kulturelle liv på Fanø, er Realen et godt sted at starte – det er også her Johnny Madsen har sit atelier med sine egne malerier. Jeg har prøvet at lave en lille liste over ting du skal eller bør opleve når du besøger Fanø:  

 • Gå en tur i den hyggeligste og mest originale bypå Fanø, Sønderho 
 • Tag din frokost med på den kæmpestore naturlegeplads
 • Oplev den storedragefestival, med over 5.000 besøgende
 • Gå på opdagelse i lokale butikker i Nordby 
 • Nyd enis i RindbyStrand 
 • Kør en tur på strandeni din egen bil 
 • Se på kunsti Kunstladen og Realen 
 • Jag østersi Vadehavet 
 • Oplev sæler helt tætpå i Nordby (v. havnen) 
 • Spis endansk frokosthos Nordby Kro 
 • Se på Sælerved Nordby

Du kan også roligt tage dit badetøj med, for der er gode sandstrande på Fanø. På Fanø er der plads til ro, afslapning og mødet med natur, sæler og fri leg i naturen. Fanø rummer både natur, kultur og lokale små gemmesteder med hyggelige byer og spisesteder. 

Samsø 

Mange kender Samsø (3.700 beboere), hvis ikke for andet end deres populære kartofler som først på sæsonen bliver solgt til mange tusinde kroner. Samsø er en rigtig populær ø om sommeren, hvorfor den med fordel kan besøges først på sommeren eller i sensommer måneden. Du lander med færgen i Sælvig, med afgang fra den jyske by Hou. Du kan også tage fra Kalundborg, så ligger færgen til i Ballen Havn. 

Samsø er de seneste år blevet kendt og anerkendt for deres gastronomi. Udover Samsø også rummer idyl, romantik og afslappet stemning, kan du få dine smagsløg aktiveret med lokale råvarer. Samsø kan udover kartofler, leverer kiwi, oste, marmelade, figner, kål, frugt og bær. Jeg har igen samlet en lille liste med ting du kan foretage dig på Samsø:

 1. Nyd udsigten udover Kattegat ved Vesborg Fyr
 2. Tage traveskoene på og oplev skøn natur i Norby Bakker
 3. Oplev ren Morten Korch idylved de gamle bindingsværkshuse i Nordby
 4. Spis de lokale råvarerog selvfølgelig Samsøkartolfer
 5. Shop i den gamle købmandsgårdi Ballen
 6. Gå en tur langs lystbådehavnen i Langør
 7. Tag med på Samsø Festival
 8. Få naturen helt tæt på ved Issehoved, hvor der er plads til natur, leg, nydelse og vandreture

Fur 

Fur (799 beboere) der ligger i Limfjorden er bygget af noget så eksotisk som vulkansk aske og moler. Moleret gør at der mange steder på øen er mulighed for at studerer de mange lag jorden består af. De mange lag er også med til at skabe nogle helt fantastiske linjer. Moleret er også en attraktiv mulighed for at du kan lade børnene gå på opdagelse og måske endda finde nogle fossiler og forsteninger. Fur går fra et lavt terræn til et højt terræn i nord med Knudeklinten som er optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Den lerede jord på Fur har gjort det til en forretning at leverer ler til produktion af bl.a. tegl. 

Fur er også (hvis ikke mest) kendt for deres bryghus, som udover et bryghus der laver fantastiske øl også serverer mad. Fur Bryghus ligger ved Knuden og holder til i den gamle træbygning, der oprindeligt blev bygget til at knuse den opgravede moler. Fur Bryghus har ca. 19 forskellige øl i deres sortiment. 

Man sejler fra Branden nord for Skive og ligger til lands i Stenøre på Fur. Turen med færgen tager ca. 3-4 minutter og der er afgang hvert kvarter.  

*****

Dette indlæg er udgivet i gæstebloggerserien ‘Dejlige Danmark’, som du kan læse mere om HER.

Næste gang skal vi til solskinsøen Bornholm sammen med janeaway

3 kommentarer til “Dejlige Danmark: De danske øer på én dag”

 1. Pingback: Gæsteblogger, Helt Op Til Månen | VEJLENSEREN

 2. Pingback: Dejlige Danmark: Odsherred - Helt op til månen - Rejser

 3. Pingback: Rundt i Dejlige Danmark - Helt op til månen -

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen