Dejlige Danmark: Familieferie i Odense

Jeg hedder Simon og laver normalt opskrifter og madplaner på WebOpskrifter.dk, men i dag har jeg fået lov til at lave et gæsteindlæg her på Helt op til månen om familieferie i Odense.

Efter vi fik børn, har vi holdt ferie i og omkring Odense hvert år, og vi bliver ved med at opdage nye “skjulte skatte” og spændende oplevelser.

De fleste forbinder Odense med H.C. Andersen, men i denne guide vil jeg især fokusere på steder og oplevelser, som de færreste kender i forvejen.

Anderledes og børnevenlige kunstoplevelser

Hollufgaard skulpturpark

Et af mine absolut yndlingssteder (og mest undervurderede steder) i Odense er parken omkring Hollufgaard, hvor skiftende kunstnere udstiller deres værker i smukke og idylliske omgivelser.

Børnene synes, at det er sjovt at løbe op på den store sneglehøj fra 1760 og gå på opdagelse blandt skjulte kunstværker i den tilstødende skov. Vi cykler gerne derud, for så er det nemmere at komme rundt i den store skov og finde alt fra små skulpturer i skovbunden til skattekister og “nisse-stole” i trækronerne langs stierne.

Der er også små naturlegepladser – både inde i skoven og i selve parken.

Hvis vejret tillader det, kan man nyde sin medbragte madpakke eller picnickurv på et af parkens bord-bænkesæt. Der er også bålsteder, hvor man kan grille eller lave snobrød.

Hollufgaard er virkelig en uopdaget perle, og der er sjældent særligt mange gæster, så der er en dejlig ro og idyl. Det er gratis at besøge parken.

Hollufgaard Odense

Galleri Galschiøt

Det er også gratis at besøge Galleri Galschiøt, som er kunstneren Jens Galschiøts værksted, bronzestøberi og museum. De udstillede værker er som sådan ikke skabt til børn, men det er alligevel spændende for børnene, at få et indblik i, hvordan kunstværkerne bliver til.

Man kan både se kunstnerne arbejde, og vores børn fik endda lov til selv at udfolde deres kunstneriske evner med en lille klump af den voks, som bruges til at lave skulpturerne.

Der er en dejlig uhøjtidelig stemning, og hvis man er til en anderledes og jordnær kunstoplevelse, så er det bestemt et besøg værd.

Naturoplevelser i og omkring Odense

Stige Ø - fra losseplads til flot landskab med masser af aktiviteter

Tidligere blev Stige Ø brugt som losseplads for Odense Kommunes affald, men i 1994 besluttede man at lukke lossepladsen, dække den med ren jord og omdanne den til rekreativt område.

I dag er Stige Ø forvandlet til et flot og kuperet landskab med masser af aktivitetsmuligheder:

  • Forhindringsbaner som både kan bruges af børn og af voksne (f.eks. til crossfit).
  • Mountainbike-ruter.
  • Små naturlegepladser og gynger.
  • Helårs “kælkebakke”.
  • Hyggelige stier hvis man vil vandre, stå på rulleskøjter eller blot gå en tur.

Der er også en fantastisk udsigt over Odense Fjord, havnen og Domkirken.

Naturlegeplads på Stige Ø med det kuperede landskab i baggrunden.

De fynske alper

Ca. en halv times kørsel fra Odense, ligger Svanninge Bakker, som også kaldes de fynske alper. Det er et stort skov- og naturområde med 35 km afmærkede stier. Det er naturstier, så husk godt fodtøj og pas på efterladenskaber fra de mange får, der også er i området.

Hvis børnene ikke er til at vandre, er der også en rigtig god naturlegeplads ved Gåsebjerg Sand.

H.C. Andersen på børnenes præmisser

Man kan naturligvis ikke komme helt uden om H.C. Andersen, når man taler om Odense, men H.C. Andersens Hus er måske ikke det mest spændende for børn.

Om sommeren er H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby derfor et meget mere børnevenligt alternativ. Forestillingerne spilles af børn og er altid et stort tilløbsstykke.

Det samme gælder H.C. Andersen Paraden, som spiller gratis forestillinger i Eventyrhaven. Man kan eventuelt følge paraden, når den går fra rådhuset til Eventyrhaven.

Børnevenlige museer i Odense

Tidens Samling

Tidens Samling er et fantastisk lille museum med små tidstypiske stuer og værelser, som hver især skildrer et årti fra 1900 og frem til 1990’erne.

De mange sjove og karakteristiske hverdagsting og detaljer vil helt sikkert vække minder, og det er en rigtig god måde at give børnene et indblik i din, dine forældres og bedsteforældres barndom. 

Man må sidde i møblerne og pille ved (næsten) alt, og der er også et udklædningsområde, hvor man kan klæde sig ud “i forskellige årtier”.

Jeg kan anbefale at slutte besøget i museets lille café, som er kendt for sin lækre kiksekage.

Danmarks Jernbanemuseum

Man behøver ikke være tog-interesseret for at få en stor oplevelse på jernbanemuseet. Her kan man f.eks. se gamle damplokomotiver, kongelige togvogne og forskellige udstillinger om jernbanens historie.

Og så er der en lang række aktiviteter for børn. F.eks. en tur med minitoget, der kører flere gange dagligt. På udvalgte dage og i ferier kan man desuden komme ud at køre med et rigtigt gammeldags lokomotiv. Vores børn syntes dog, at det var en lidt lang tur, så jeg vil foreslå, at man tager lidt underholdning eller en madpakke med.

Derudover byder jernbanemuseet på børnenes helt egen banegård i børnestørrelse, hvor de kan lege togkonduktør, lokomotivfører, sælge billetter osv.

Endelig er der også en fin udendørs legeplads.

Lokomotivet gøres klar til afgang. Jernbanemuseum Odense

Mad og spisesteder i Odense

I forhold til byens størrelse er der fantastisk mange gode restauranter med et højt niveau, hvor man får virkeligt meget for pengene. Nogle af mine personlige favoritter er Kok&Vin, H|O|S, Nordatlanten og No.61.

I det lidt højere prisniveau er især ARO, men også Sortebro Kro, Pasfall og Goma vanvittigt godt.

Ingen af disse steder er dog specielt børnevenlige – i hvert fald ikke for mindre børn.

Afslappet street food i Storms Pakhus

I stedet vil jeg anbefale street food markedet i Storms Pakhus ved havnen. Der er super hyggeligt i den gamle pakhusbygning og en masse spændende mad at vælge imellem – lige fra saftige burgere, italienske pizzaer og gourmet hotdogs til thaimad, sushi og belgiske vafler. Så det er nemt at finde noget, som alle kan lide. Vores børn er ret vilde med fish’n’chips fra Holy Fish, og jeg kan også anbefale falafelboden Falafelmate og den vietnamesiske nudelsalat fra Le Trang.

Der er masser af atmosfære i det gamle pakhus. Steetfood Odense
Lækre vafler i Storms Pakhus - naturligvis med brunsvigersauce, når nu man er på Fyn.

Der er også et andet street food marked i form af Arkaden i centrum af byen. Det er også et besøg værd (men ikke helt så godt som Storms Pakhus).

Fynske specialiteter

Man kan ikke holde ferie på Fyn uden at smage den berømte fynske brunsviger – en kage vi fynboer går så meget op i, at vi har dedikeret en ”Brunsvigerens dag” til den og udnævnt flere brunsviger-ambassadører. Alle fynboer har en holdning til, hvordan den helt perfekte brunsviger skal være, så måske er du nødt til at prøve flere forskellige for at finde din egen favorit 🙂 Jeg synes, at fyldet skal være lidt knasende – og så skal der være masser af det 🙂

I Odense er især Rise’s Brød kendt for en god brunsviger. De har tre bagerbutikker i byen.

Den fynske rygeost er også et “must try” på en ferie på Fyn. Den kan naturligvis købes i ethvert supermarked, men hvis du er heldig, kan du også finde den helt frisklavet på diverse madmarkeder og torvedage (og så smager den altså 10 gange bedre). Ellers bruges den også ofte på restauranterne.

Jeg håber, at min guide har givet dig lyst til at besøge Odense og Fyn. Der er et væld af gode oplevelser for hele familien – mange flere end der var plads til i dette indlæg.

Del på twitter
Twitter
Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på email
Email
Del på print
Print

xoxo Malene

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen