Dejlige Danmark: Møn

Jeg skriver normalt på bloggen ”En familie der rejser”, men har i dag fået lov til at lave et gæsteindlæg her på Helt op til månen om vores favorit sted i Danmark.

Vores familie består af Mikkel på 7 år, Benjamin på 8 år, Cecillie på 20, far Dennis og mor Henriette (som er mig, der skriver), og heldigvis også rigtig tit farmor.

Som vores blog navn antyder, så rejser vi meget gerne ud og oplever anderledes kulturer og spændende ting i verden. Vi skriver på bloggen om disse rejser, og om, hvordan det er at rejse med børn.

Men lige så meget som vi elsker at komme ud i verden, så elsker vi også at være hjemme i dejlige Danmark – især når solen skinner og Danmark viser sig fra sin bedste side. Så er Danmark bare dejligst!

Vores favorit sted i Danmark er Møn!!!

Møn

Møn er store vidder, sennepsgule og grønne marker omkredset af lækkert blåt vand. Og græsenge i fuldt flor med smukke engblomster. 

Når det er sommer, blomstrer Møn. Det er så smukt!

Dennis er vokset op med at bruge alle sine weekender på Møn, hvor hele familien samles på en campingplads.

I dag har farmor et sommerhus på Møn, hvor der er plads til vores familie, Dennis’ brors familie og selvfølgelig farmor. 

Ungerne elsker, når vi samles der! Lige som os andre.

Møns Klint

Møn (og nærområdet) har nogle helt store attraktioner, som man selvfølgelig ”skal” opleve, når man er der. Man har jo f.eks. ikke været på Møn, før man har set Møns Klint, vel…

Vi vil også virkelig anbefale også at se Geocenter Møns Klint, når I er der. Det er meget interessant og der er masser af gode aktiviteter til børnene.

Har du længere tid på Møn med børn, bør du selvfølgelig også tage en tur til Knuthenborg Safaripark på Lolland.

Vores perfekte sommerdag i Danmark

På en perfekt sommerdag for os, der er vi i sommerhuset på Møn. De voksne har en langsom morgen, mens drengene og deres fætre drøner ud og spiller fodbold eller leger i skoven lige ved huset.

Så ville vi formentlig tage ud på en lille tur ude af huset og opleve noget (for jeg kan altså ikke sidde stille hele dagen ;-).

Hjemme igen vil vi slappe af, spiller spil, grille og ”sommerhus-hygge”.

Efter maden kunne man jo lige tage en aftendukkert på en af Møns mange gode strande. Og måske også tage forbi en isbod. 

Tilbage vil sommerhuset tænder vi måske bålet i haven, eller også spiller børnene en sidste fodboldkamp, før det er sengetid.

Møn er fyldt med små, gode oplevelser

Som du kan se, handler Møn meget mere om familie tid for os, end at bruge tid på store turist oplevelser. Dem elsker vi også. Men der er et eller andet over Møn, der gør, at når vi kommer hertil, så skal der ikke ske så meget…

I hvert fald ikke for resten af familien. Jeg vil altid gerne ud og se noget. Og her er det så fint, for Møn er heldigvis fyldt med gode, små oplevelser, som ikke kræver, at man river en hel dag ud af kalenderen, men blot kan tage på en kortere tur og lige se lidt andet (man kan jo også vælge at se flere ting på én dag, hvis det er det, man har lyst til)

Liselund Slotshave

Liselund slotshave på Møn

Liselund Slotshave er som Edens have. Der er så smukt og idyllisk. Så pak picnickurven og tag på en hyggelig tur her. 

Det er del af nationalmuseet, og de har opstillet brochurer med 2 forskellige ”skattejagter”/gåture rundt i haven, hvor man også kan lære lidt om stedet, med det fine lille Liselund Slot.

Liselund Slothave ligger ud til klinten. Der plejede at være en trappe fra Liselund ned af klinten, men da vi var der i juni 2019, var noget af klinten styrtet ned. Så den er lukket lige nu. 
Men så kan du gå gennem klinteskoven til Jydelejet, hvor der er en trappe ned. Klinten er ikke helt lige så høj og majestætisk her, som ved Geocenteret. Til gengæld er der bevoksning flere steder på klinten, og det ser så smukt ud med en blanding af den hvide klint og de grønne træer! 

Gravhøjene

Gravhøjene

Der er mange gravhøje på Møn fra bondestenalderen. Og vores børn er vilde med at være der! 
Når de har udforsket gravkammeret, hvor indgangene jo oftest er så lave, at man skal krave ind, så er børnene allerede i gang med at lege, hvor de løber op og ned ad bakken og ind i kammeret igen. Og i mens nyder vi andre den skønne udsigt fra toppen af højene.

Kong Asgers Høj har en fantastisk udsigt. Og Klekkendehøj er fin, fordi den er en dobbelt-jættestue. Det vil sige, at der er 2 kamre. Det ene kammer kan du gå/kravle ind i. Og så er der sat glas op mellem kamrene, og lavet en lille udstilling i en anden med gravudstyr og endda et skelet.

Besøg en økologisk gård, med lækre is

Møn-Is er en økologisk gård, der har åbnet deres stalde for offentligheden. Så her kan børnene lære om, hvordan mælken bliver til.

Køerne er selvfølgelig ude på markerne om sommeren. Det ligner jo nærmest en Morten Korch film, når man ser dem gå rundt på de Mønske marker. Men kalvene er inde og kan studeres lidt nærmere.

Man kan også se, når køerne bliver malket (det har vi dog ikke nået endnu).

Og så er der lavet en legeplads i halmbalder og der er masser af lege-traktorer i børnestørrelse. Så her kan man nemt få lidt tid til gå med leg og oplevelser. Og selvfølgelig is. 

Nyord – den bilfri ø

Nyord ligger lige ved Ulvshale. Øen har omkring 40 indbyggere og det er kun beboerne, der må køre i bil på øen. Vi andre må pænt benytte parkeringspladsen ved byen, når vi ankommer.

Det er en virkelige hyggelig lille by, som stadig har den landsby form, som gårdene blev bygget efter i 1800-tallet. 

Her kan du spise i ”Lolles Gårds” hyggelige have, og du må ikke snyde dig selv for at se øen lille bitte, fine kirke. 

Voldene og shopping i Stege

Stege har nogle fine gamle volde tilbage fra deres fæstningsværk. Og lige som med gravhøjene, så er det et helt fantastisk sted at lege. Vores børn elsker at være der. Om sommeren tager de sværd, eller vandgeværerne fra haven med. Og om vinteren kurrer de ned af voldene (hvis der rent faktisk er sne en dag…).

Og det bedste ved de volde er, at de er lige ved siden af Stege hovedgade. Så det passer som regel ret fint med, at nogle af os gerne vil besøge butikkerne. Og andre hellere vil på voldene 😉

Jeg elsker at shoppe i Stege. For der er tid og god service i butikkerne. Medarbejderne virker oprigtigt interesseret i at hjælpe dig med at finde lige netop det, der er rigtigt for dig. Det er helt anderledes at shoppe på den måde, end i de store shoppingcentre i større byer. 

Stege er også kendte for deres tirsdagsmarkeder, som de har hver tirsdag om sommeren. Men der har jeg faktisk aldrig været.

Det var nogle af vores yndlingsting på Møn. Og det bedste af det hele – der er ikke én af de små oplevelser, der koster noget…jo altså, du slipper jo nok ikke for at købe en is til ungerne ved Møn Is. Men ellers er det hele gratis.   

Jeg håber, at du en dag kigger forbi på ”vores” dejlige ø. 

*****

Dette indlæg er udgivet i gæstebloggerserien ‘Dejlige Danmark’, som du kan læse mere om HER.

Næste gang skal vi finde gode steder til vandretur sammen med CurlyCamper

2 kommentarer til “Dejlige Danmark: Møn”

  1. Pingback: Dejlige Danmark: 3 skønne weekendophold - Helt op til månen - Rejser

  2. Pingback: Rundt i Dejlige Danmark - Helt op til månen - Rejser

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen