Dejlige Danmark: Nationalpark Thy

Jeg hedder Kirsten og har fået fornøjelsen at gæsteblogge her på Helt op til månen. Normalt er jeg at finde på Kimic on Tour, hvor jeg deler vores dejlige rejseoplevelse. Da Malene spurgte om jeg kunne tænke mig at fortælle om et skønt sted at holde sommerferie her i dejlige Danmark, var jeg ikke i tvivl. Vi holder rigtig meget at Thy, faktisk så meget, at vi har købt et lille sommerhus i Nørre Vorupør. 

Første gang vi holdt ferie i Thy, er nok ca. 12 år siden, hvor vi havde lejet et dejligt spa-hus i Stenbjerg. Vi ønskede os ro, frisk luft og masser af natur at færdes i på vores mange traveture med hunden. Det hele blev opfyldt til et 12-tal.

I indlægget her fortæller jeg om, hvad man kan se og opleve i Nationalpark Thy, og giver et par forslag til udflugter udenfor Nationalparken.

NØRRE VORUPØR

Efter vores 4. ferie i Thy var vi blevet utrolig glade for den smukke, helt unikke natur og stemning, der er i Thy. Vi købte vi et lille sommerhus i Nørre Vorupør. En af grundene til at vi faldt for Nørre Vørupør var blandt andet stemningen omkring Landingspladsen, de gode indkøbsmuligheder og naturen med klitheden. 

Nørre Vorupør Thy

Nørre Vorupør Thy

Nørre Vorupør var oprindeligt et lille fiskersamfund. Der er stadig lidt kystfiskeri tilbage, mest på hobbybasis eller fisketure med turister, hvor man kan komme ud til Det gule rev på fisketur. Noget af det der er specielt ved Nørre Vorupør er Landingspladsen. Der er ikke så mange steder i landet, hvor fiskerbådene stadig bliver trukket op på stranden, men Nørre Vorupør er et af dem. 

Noget du absolut ikke må snyde dig selv for, hvis du besøger Vorupør er at se, hvordan bådene bliver trukket på land med traktor, og fiskene bliver håndteret. Det er bare at sætte sig ved landingspladsen og holde øje med, om der er en båd på vej ind. 

Nørre Vorupør Thy
Nørre Vorupør Thy
Nørre Vorupør Thy

Så går fiskerne ellers i gang med at sortere fiskene. Som regel er der mange interesserede, der står og følger med. Er man heldig kan der gøres en god handel ved båden, og man er i hvert fald sikker på at få helt frisk fisk med hjem til grillen. 

Der er sket meget i Vorupør de senere år. Der er blandt andet lavet et havbad, hvor der hvert år bliver afholdt Vinterbadefestival. Det sker altid 4. juledag kl. 15.00, så hvis du har mod på det kolde gys, så er det bare med at møde op der.  Der er ligeledes lavet gode faciliteter for surfere, dem er der nemlig mange af i Vorupør. 

Det blæser mere i Thy end de fleste andre steder i Danmark. Med al respekt så trækker vi lidt på smilebåndet, her i det vestjyske, når meteorologerne melder storm. Vi skal op på orkanstyrke, før vi overvejer at tage os særligt af det, ellers er det bare det vi kalder for “en frisk vind fra vest”. Vi er nemlig så vant til, at her altid blæser en del.

Nationalpark Thy

Bølgesprøjt som ovenfor er helt normale, når man er ved Nørre Vorupør, selv på dage, hvor det ikke blæser specielt meget.

Nørre Vorupør Thy

Blæsten og strømmen er med til at gøre, at stranden hele tiden ændrer sig, og indenfor få dage kan se helt anderledes ud end sidst man var der.

KLITHEDEN

Noget af det allerbedste og mest afstressende er at gå en lang tur i klitterne og på klitheden. Der er åbne vidder så langt øjet rækker, og man kan gå i timer uden at møde nogen.

Klitheden
Klitheden

STENBJERG

Bare 5 km fra Nørre Vorupør ligger Stenbjerg, som er en skøn blanding af private boliger og sommerhuse. Det der er specielt her er landingspladsen med de karakteristiske hvide huse. 

Stenbjerg

Husene stammer fra ca. år 1900, men er blevet renoveret i år 2000.

Stenbjerg

I Stenbjerg finder man også det fine, gamle fredede redningshus. I dag er der udstilling i huset, hvor man blandt andet kan se den gamle ro-redningsbåd.

Stenbjerg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du kan læse mere om Stenbjerg Landingsplads HER

STENBJERG KRO OG BADEHOTEL

Hvis din vej falder forbi Stenbjerg og sulten melder sig, kan det anbefales at besøge Stenbjerg Kro og Badehotel. Her laves god mad udelukkende med lokale råvarer. Der serveres f.eks. ikke citron til fisken, da der jo ikke dyrkes citroner i Nationalpark Thy. I stedet serveres f.eks. hjemmesyltede rabarber for at få den friske, syrlige smag. Prikken over i’et er, at man ofte får en lille gave i form af f.eks. et fint glas ramsløgsalt eller lignende med, når man betaler sin regning. 

Hvis du er mere til campinglivet, så ligger Stenbjerg campingplads lige ved siden af kroen. 

HVAD ER DER AT SE I OMRÅDET

HANSTHOLM

Her finder man blandt andet Bunkermuseum Hanstholm, så er du interesseret i historie, er det helt sikkert et must-see.

Hører du til de morgenfriske er Hanstholm Fiskeriauktion måske noget for dig. Auktionen starter kl. 06.45.

Når du alligevel er i Hanstholm må du ikke snyde dig selv for at besøge Hanstholm Madbar. God mad og stemning, det er hvad stedet står for, og så er det i øvrigt muligt at leje en lejlighed i forbindelse med madbaren. 

DOVERODDE KØBMANDSGÅRD

Kig indenfor – der foregår en masse forskelligt, men det bedste overblik får du ved at gå ind på hjemmesiden HER

HVIS DU HAR LYST TIL AT BEVÆGE DIG UDENFOR THY KOMMER HER ET PAR FORSLAG:

En udflugt sydpå kunne være:
Besøg ved Lodbjerg Fyr
Herfra kører du videre ned til Agger og tager den lille færge over til Thyborøn. 
I Thyborøn finder du Kystcentretog Jyllandsakvariet

Et andet lille finurligt sted i Thyborøn er Sneglehuset.

Sneglehuset Thyborøn
Sneglehuset Thyborøn

Du kan læse mere om historien bag Sneglehuset HER

Det er muligt at komme ind og se en lille udstilling i huset. Jeg synes ikke der er meget at komme efter indenfor. Til gengæld koster det også kun 20 kr. at komme ind, og man støtter driften af huset.

Jesperhus Ferieparkpå Mors. Alletiders sted, hvis du har børn med på ferie. 

Fårup Sommerland. En fed tur at tage, hvis du har børn med på ferie. Afstanden er godt 100 km fra Thy.

Til slut vil jeg ønske jer alle en rigtig god sommer, og så håber jeg selvfølgelig, at indlægget her har givet jer lyst til en dejlig ferie i Thy. 

Kirsten

Kimic on Tour

*****

Dette indlæg er udgivet i gæstebloggerserien ‘Dejlige Danmark’, som du kan læse mere om HER.

Næste gang tager vi helt op i toppen af Danmark sammen med Komastaj.

1 kommentar til “Dejlige Danmark: Nationalpark Thy”

  1. Pingback: Rundt i Dejlige Danmark - Helt op til månen - Rejser

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen