Dejlige Danmark: Naturen er gratis og altid åben

Jeg hedder Maria og er krøltoppen bag bloggen CurlyCamper. Her skriver jeg om mikroeventyr, friluftsliv og rejser. På bloggen er der fokus på de små eventyr, som ikke behøver koste mange penge, kræve en masse tid og udstyr. Du kan sagtens få oplevelsen af at være på eventyr, selvom du ikke rejser Jorden rundt eller går Caminoen. 

På bloggen kan du finde tips og tricks til blandt andet at holde varmen, hvad du skal pakke i rygsækken og hvordan du får mere natur ind i hverdagen. Du finder også guides til vandreruter og områder i både Danmark og udlandet. Hop ind forbi og lad dig inspirere. Men til at starte med, kan du læse mine forslag til sommerferie i vores skønne Danmark. Jeg er utrolig glad for at kunne bidrage til Malenes serie om Dejlige Danmark. For Danmark er dejlig og vi har virkelig meget at byde på i vores forholdsvis lille land.

Slettestrand

Ferie i Danmark – det kan gøres billigt og simpelt i naturen

Jeg er fortaler for at holde ferie i naturen. På den ene eller anden måde og mulighederne er mange. Du kan holde ferie i et eller flere shelters og på Ud i Naturen eller app’en Shelter kan du danne dig et godt overblik over placeringerne. Shelterpladser er typisk med en bålplads og et muldtoilet tilknyttet, ofte er der også vand på pladsen eller i nærheden. Nogle shelterpladser skal reserveres, nogle er gratis og andre koster penge at booke.

På Ud i Naturen kan du også finde friteltningsområder, som jo er ganske gratis. Det er steder i naturen, hvor du må slå dit telt op uden for de normale pladser. For eksempel i et skovområde, men det er vigtigt, at du kun tænder bål på de indrettede bålsteder. Vi skal passe på naturen og et bål kan lynhurtigt sætte ild til et stort naturområde, inden du får set dig om. 

Læs reglerne for, hvor du må opholde dig i naturen her: Guide: Få flere naturoplevelser – kend reglerne for, hvor du må færdes

Har du ikke dit eget telt eller er du ikke til de primitive overnatningsmuligheder, er campingpladser et godt alternativ. Der findes mange campingpladser og der er kommet mere fokus på ”glamping”, hvor du kan sove i luksustelte. Måske du også kan være heldig at prøve en overnatning i et flyvende telt i træerne.

Naturen er gratis og altid åben

Natur i Danmark – hvad skal du vælge?

Danmark er sprængfyldt med fantastisk natur og jeg kunne fortælle i timevis om alle de smukke steder, du skal besøge. Det slipper du for i dag. Til gengæld kan du hoppe ind på min blog og læse om en masse forskellige naturperler, for i indlægget her vil jeg begrænse det til tre steder. Alle tre steder er i Jylland, da jeg har været en del omkring og du i Jylland finder de lidt mere øde områder og vild natur.

Uspoleret natur i Nationalpark Thy

Det første sted jeg vil anbefale dig at tage på ferie, er i Nationalpark Thy. Der er utrolig mange ruter i området. Naturen tager pusten fra dig og du møder sjældent andre mennesker helt derude, hvor naturen fortsat er vild og uspoleret. Shelters og bålpladser er der mange af, så det er bare med at finde en rute, du vil cykle, vandre eller køre og se, hvilke muligheder der er undervejs. Her er både app’en Shelter og Ud i Naturen rigtig gode redskaber. 

Vil du vide mere om Nationalpark Thy og ruterne i området, kan du læse min guide her: Guide: 6 udflugtsmål i Nationalpark Thy

Naturen er gratis og altid åben

Naturperler i Jammerbugt

Det andet sted jeg vil anbefale, du besøger, er naturområderne i Jammerbugt. Her er der forskellige muligheder for at komme rundt. Du kan vælge at gå på Hærvejen fra Fjerritslev og op mod Blokhus eller du kan tage cykel eller bil og stoppe ind undervejs. Er du rigtig frisk i benene, kan du jo fortsætte op mod Skagen. I Jammerbugt kan du opleve Svinklovene, Slettestrand (hvor du kan køre på nogle fede mountainbikespor), Nøddedalen, Fosdalen og de store flade strande ved Rødhus og Blokhus, hvor du må køre i bil. Det er unikke naturområder, som istiden har skabt, med 360 graders udsigter, der får dig til at føle, at du står på toppen af verden. 

Du kan finde billeder og beskrivelse af området lige her: Hærvejen – eventyrlig vandring mellem Fjerritslev og Tranum

Naturen er gratis og altid åben

Søhøjlandet til lands og til vands

Det tredje sted jeg vil anbefale, du besøger er Søhøjlandet ved Silkeborg og Skanderborg. Her kan du bestige et af Danmarks bjerge, Himmelbjerget, eller finde Nordens højeste træ ved Slåensø. Du finder en oversigt over alle Danmarks bjerge her. Det er ikke kun mountainbike, der er i fokus i Søhøjlandet. Der er utrolig mange vandreruter – både korte på 3-10 kilometer og den lange Himmelbjergrute på 60 kilometer. Du kommer virkelig op og ned i terræn, får nogle smukke udsigter over de mange søer og skove. Hvis du er til vandaktivitet, er området helt optimalt. Du kan sejle i kajak, kano eller prøve kræfter med SUP (stand up paddle). Naturen indbyder til leg, ro og eventyr, så du kommer bestemt ikke til at kede dig. 

Læs mere om Himmelbjergruten og SUP: Himmelbjergruten – bjergbestigning i det danske Søhøjland

Himmelbjerget

Min sommer i Danmark

Jeg har den holdning, at der ikke findes dårligt vejr – det er et spørgsmål om påklædning og indstilling. Ligesom dine forældre sikkert har sagt til dig som barn. Men det er jo rigtigt! Hvis du er indstillet på, at det regner og nu skal du ud og finde vandpytter at hoppe i med ungerne eller danse en regndans, så bliver det altså lidt sjovere. Og du tørrer jo igen. 

Jeg nyder at bruge sommeren sammen med min kæreste og familien i naturen. Fuglene synger, bladene rasler i vinden, havet bruser og solen varmer mine kinder. Det er dansk sommer – ikke for varmt, ikke for koldt. Om det er skov, hav eller hede, om jeg går eller cykler, er for mig underordnet, bare jeg er ude i naturen. Her er der højt til himlen, plads til de store og små tanker og batterierne kan blive ladt helt op igen. 

Vi bor på en naturgrund i Nordjylland, så vi skal blot ud ad hoveddøren for at få naturen ind under huden. Nede i vores sø kigger et andepar og deres ællinger ofte forbi. Vi har en del rådyr, der fast går rundt, indtil de opdager os og springer over stok og sten ud på de omkringliggende marker. En stor musvåge svæver rundt, mens ungen skriger på mad i trætoppene. Humlebierne summer, fulgene synger og fasanerne galer. Det er balsam for sjælen og sommer i vores dejlige Danmark.

Et sted jeg gerne vil udforske mere, er Fyn. Jeg har sejlet i kajak i det Sydfynske Øhav og sikke en oplevelse, der var! Jeg har overnattet på en friteltningsplads i Svanninge Bakker i frostnat i februar. Men jeg har ikke været på opdagelse på Fyn og dét vil jeg gerne. Måske vandre på Øhavsstien eller finde nogle lokale perler, som jeg ikke ser, når vi kører over ”fartbumpet” mellem Sjælland og Jylland. Hvis du har nogle tips til naturoplevelser på Fyn, må du meget gerne kommentere, så jeg kan undersøge det nærmere.

Har du været på overnatning i naturen og hvad synes du om det?

De bedste sommerhilsner,

Maria / CurlyCamper

*****

Dette indlæg er udgivet i gæstebloggerserien ‘Dejlige Danmark’, som du kan læse mere om HER.

2 kommentarer til “Dejlige Danmark: Naturen er gratis og altid åben”

  1. Pingback: Dejlige Danmark: Møn - Helt op til månen - Rejser

  2. Pingback: Rundt i Dejlige Danmark - Helt op til månen - Rejser

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen