Rejser med børn – hver alder har sin charme og sine udfordringer

Hej! Jeg hedder Pernille og jeg skriver lidt om at rejse med børn på www.forstadsnomade.dk
Bloggen
er et hobbyprojekt for mig. Jeg elsker at skrive, og så håber jeg, at vi kan være med til at inspirere andre børnefamilier til at rejse ud i verden med rygsækken. Hos os falder det helt naturligt at rejse med vores børn. Thomas og jeg har begge arbejdet godt 15 år i rejsebranchen, og har rejst rigtig meget – både sammen og hver for sig. Ligesom jeg også af flere omgange har boet og arbejdet i udlandet, bl.a. som skibums, dive master og undervandsvideograf. I dag er vi en familie på fire, der lever et helt almindeligt liv i forstæderne, men rejselysten og udlængslen har vi stadig, og vi pakker rygsækken, så ofte det er muligt, som regel 2-3 gang om året. Til dagligt arbejder jeg med online marketing, kommunikation og PR på et større rejsebureau – så der er ny benzin til eventyrlysten hver eneste dag!

Rejser med børn

Rejser med børn – hver alder har sin charme og sine udfordringer

Pelle var med på sin første oversøiske rejse til Cuba, da han var 6-7 måneder gammel, og Filippa kom til verden to måneder før tid under en rejse i Florida. Hun krydsede Atlanten i ambulancefly i en alder af blot 6 uger, og vi var tilbage på besøg da hun var 10 måneder gammel. Så man kan godt sige, at de er født til at rejse.

Men hvornår er det egentlig nemmest af rejse med børnene? Og hvornår får både de – og vi – mest ud af det?
Det findes der nok ikke et entydigt svar på. Hver alder sin charme – og sine udfordringer!

Hvis vi starter med den lange flyvning…

….så synes jeg faktisk at det allernemmeste tidspunkt at flyve med helt små børn på, er når de er babyer, og stadig hverken kan gå eller kravle. Her forlanger de ikke meget andet end at sidde hos mor eller far, og er som regel glade og tilfredse, så længe de basale behov for mad, søvn og renlighed er dækkede. Og man kan booke en bassinet (en slags lift) som de kan ligge og sove i – lykkedes det, får man pladserne op mod en væg, hvilket også betyder lidt ekstra benplads til resten af familien. Så det går faktisk nogenlunde smooth!
Meeen flyvninger med et spædbarn er bare mange forældres skræk, da der her er størst risiko for, at barnet skriger – og så skal der skiftes ble under til tider ret så udfordrende forhold.

Rejser med børn

Personligt synes jeg, det mest krævende tidspunkt til de lange flyvninger er fra ca. 1 års alderen – når de er ved at lære at gå – og frem til omkring 2,5-3 års alderen. Børn i den alder er ikke længere tilfredse med bare at sidde på skødet. De vil ud og opleve, kravle og gå, og så begynder de at ha deres egen vilje. Det betyder også, at gangene i flyet traves tynde. Og der ligger en stor udfordring i at holde barnet beskæftiget under takeoff, landing og turbulens, hvor man ikke må rejse sig – hvilket de er for små til at forstå. I den alder er de fleste efterhånden også blevet for store til en bassinet, men de har stadig ikke deres eget sæde (med mindre man betaler børnepris i stedet for infant pris – som er en væsentlig forskel). Det betyder, at du har et forholdsvist stort barn på skødet i 10-12 timer. Hvilket kan være en udfordring, når man skal spise og sove. Når alt det er sagt, så har det stadig fungeret rigtig fint for os. Det kræver bare noget energi fra de voksnes side. Og at man er indstillet på, at det ikke bliver til meget (hvis noget) søvn undervejs. Derfor er det ekstra vigtigt, at sørge for luft i programmet de første par dage efter ankomst, så alle kan komme ind i døgnrytmen igen – og få hvilet sig lidt.

Når ungerne runder 3 år, begynder flyvningerne at blive nemmere igen. Man kan så småt begynde at tale fornuft med dem, og de forstår godt, at når der er lys i skiltet med sikkerhedsbæltet, så skal man blive siddende. De har deres eget sæde, og kan ofte sidde stille i lidt længere tid af gangen. De får serveret børnemad (husk at booke det), der kommer hurtigt, før alle andres mad. Ofte skal man ikke længere skifte ble og det kræver ikke meget mere end nogle bøger og en mobil/tablet (eller skærme i sæderne) at holde dem beskæftiget. Så efterhånden som de bliver ældre og er vant til at rejse, går flyvningerne faktisk helt nemt. Og det er sjovt at se, hvordan hele lufthavn/fly situationen falder de små globetrottere lige så naturligt som at køre i bus. De færdes hjemmevant, og sætter sig stille og roligt ned, spænder sikkerhedsbæltet, tænder for en film og stiller spørgsmål som, ”får vi noget at spise på det her fly”, ”skal vi egentlig sover på flyet” og ”skal vi flyve igen lige bagefter”. Børn er eminente til at tilpasse sig!

Rejser med børn

Rejser med børn

I forhold til oplevelser og aktiviteter undervejs…

…så er det vores erfaring, at børnene først begynder at kunne huske rejserne, når de bliver omkring 4-5 år gamle. De kan ofte godt tale med om en given oplevelse, men det er som regel på grund af billederne og de historier, vi fortæller. Det betyder dog ikke, at de ikke synes, det er både sjovt og spændende at rejse. Og de lærer stadig en masse af rejserne. De oplever andre kulturer og traditioner, de prøver nyt og fremmedartet mad, ser spændende dyr og bevæger sig rundt i smuk og anderledes natur. Og så oplever de på tæt hold, at der er rigtig stor forskel på, hvordan man lever rundt omkring i verden. De finder ud af, at ikke alle har et hus at bo i og et værelse fyldt med legetøj – men at de stadig er glade, hjertevarme, nysgerrige, gæstfri og utrolig gavmilde. De ting kan man sagtens få en fornemmelse for, selvom man ikke er særlig gammel. Og jeg tror og håber på, at disse oplevelser og observationer er med til at præge dem som mennesker.

Når vi rejser, kan vi kan godt lide at besøge steder, der giver mulighed for oplevelser for hele familien. Gerne med et aktivt element. Vi drages af det anderledes, af kontrasterne, af smuk natur og spændende og anderledes kultur. Og vi kombinerer det også gerne med storby og strand. Vi har formået at få rigtig mange oplevelser, også aktive, med børnene, fra de var ret små. Fx har vi sejlet i kajak i Florida (www.forstadsnomade.dk/det-ligner-en-stor-lort), vandret op ad en vulkan på Java (www.forstadsnomade.dk/skal-vi-lave-snobrod-over-vulkanen), gået på The Appalachian Trail i North Carolina, badet i varme kilder i Japan (www.forstadsnomade.dk/i-japansk-onsen-med-bornene), trekket i Colombias jungle og senest i Marokkos bjerge.

Rejser med børn

Rejser med børn

Rejser med børn

Rejser med børn

Det er naturligvis altid under hensyntagen til børnenes alder og formåen – og selvom vi måske kun når en brøkdel af, hvad vi ville kunne uden børn, så giver det os store oplevelser. Blot på en anden måde. Og jo ældre de bliver, jo flere aktive oplevelser kan lade sig gøre. Det er simpelthen SÅ fedt at se og mærke børnenes begejstring og følge deres udvikling, når vi rejser – det kan være både sprogligt, fysisk og mentalt, alt efter hvilken alder de har. Det er guld værd, at se glæden og stoltheden i deres ansigter, når en udfordring forceres. Det kan være en lang stejl trappe og en vulkan der udfordrer højdeskrækken. Det kan være at overvinde sig selv ved at få hovedet under vand og lære at snorkle. Eller måske ”bare” at sige tak på et fremmed sprog, når tjeneren kommer med maden. Pelle og Filippa vokser ofte på en længere rejse, og det er et privilegium at kunne være en del af på tætteste hold – noget man som forældre ikke altid får mulighed for at opleve i hverdagen.

Det bedste ved at rejse med børnene er…

…..at vi får så mange oplevelser sammen. Og at vi skaber en masse minder sammen som familie. Og så er børn bare den ultimative ice breaker! De skaber kontakt til de lokale og åbner døre, på en måde som de færreste voksne formår. Det er så fedt at opleve og kommer hele familien til gode.

At børnene er blevet en del af vores rejseliv, har betydet, at vi har måtte sætte tempoet ned, når vi rejser. For deres skyld prioriterer vi, at blive lidt længere hvert sted. Dermed bliver vi automatisk ”tvunget” ned i gear, og vi har tid til at komme lidt mere ind under huden på de destinationer vi besøger, hvilket er ret udbytterigt.

De fleste forældre kan sikkert nikke genkendende til, at det varmer ens hjerte at se, når ens afkom leger sammen. Og på sådan en rejse, hvor vi bare er os selv og hinanden, er det rigtig dejligt at se, hvordan Pelle og Filippa finder hinanden og hygger sig i hinandens selskab.

Rejser med børn

Det siger næsten sig selv, at en del ting bliver nemmere, efterhånden som børnene vokser og bliver (endnu mere) vant til at rejse. Man skal ikke længere medbringe helt så mange ting, når middagslur og bleskifte er et overstået kapitel. Man er mere fleksibel i forhold til både mad og sovetider. Ungerne bliver selvkørende og kan sagtens hjælpe med at bære deres egne ting. Man kan gå/vandre længere osv.

Så overordnet set er der ingen tvivl om, at det bliver nemmere og nemmere at rejse med børn, jo ældre de bliver. Men naturligvis har hver alder sine udfordringer. Med større børn i huset er man pludselig langt mindre fleksibel pga. skolen. De har ofte lidt flere meninger om, hvad de gerne vil opleve. Større børn har flere fritidsaktiviteter og arrangementer, som de kan være kede af at gå glip af – og de kommer hurtigere til at savne deres dagligdag og vennerne. Og der er ingen tvivl om, at det vil blive mere og mere udpræget, jo ældre de bliver. Så det er bare med at komme afsted og nyde det – og dem – før de måske ikke gider mere…

Vi rejser ca. 2-4 gange om året på kortere og længere ture. Pelle på ni år er efterhånden en ret rutineret backpacker. Og til trods for at Filippa kun er fem år gammel, så har hun også allerede adskillige lande og lange flyvninger bag sig. Når vi skal ud og rejse, er der aldrig noget brok fra de små globetrottere, heller ikke selvom vi ofte skal op klokken kvart i kvalme for at komme med et fly. De glæder sig altid til at skulle i lufthavnen – selv midt om natten – og jeg imponeres gang på gang over dem. De er virkelig gode til at rejse og de sejeste små rejsebuddies der findes <3

Tak fordi du læste med! Du er velkommen til at følge vores fremtidige eventyr på bloggen, hvor du bl.a. også kan få tips til, hvordan vi forbereder børnene på en rejse: www.forstadsnomade.dk/6-tips-sadan-forbereder-du-bornene-pa-rejsen

Happy Trails – måske ses vi derude!
Pernille

Skriv en kommentar

You have to agree to the comment policy.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen