Jeg er vild med friskbagte boller om morgenen og efter jeg har fundet opskriften på koldhævede boller, får vi det ret ofte, især i weekenden. Dejen røres sammen om aftenen og så skal den bare 15 minutter i ovnen om morgenen. Nemmere kan det ikke blive.

Koldhævede boller

Dejen kan holde sig flere dage i køleskabet, så når jeg laver dejen fredag aften, er der friskbagte boller både lørdag og søndag. Jeg laver også tit dobbelt portion, så der er til fryseren. Bollerne holder sig også fint i en lukket frysepose. De mister dog sprødheden på overfladen, men smager stadig fantastisk.

Opskriften på koldhævede boller kan varieres på et utal af måder med forskellige gryn, frø og kerner og forskellige meltyper. Det er også lækkert at putte revet gulerod eller squash i. Jeg er kommet frem til at nedenstående nemme opskrift er favoritten i vores familie. De er sunde og mættende, dejligt sprøde udenpå og bløde indeni.

Du skal bruge

20 g gær
1 tsk. salt
5 dl koldt vand
1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
1,5 dl hørfrø
3 dl grahamsmel
3 dl hvedemel

Sådan laver du koldhævede boller

Rør gær og salt ud i koldt vand.

Tilsæt gryn, kerner, frø og grahamsmel.

Tilsæt hvedemel lidt ad gangen indtil dejen er jævn, men klistret. Den må ikke være flydende.

Læg film og viskestykke over og sæt i køleskabet i mindst 6 timer.

Tænd oven på max varme varmluft.

Brug en spiseske til at tage dejen op og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Pas på med at trykke på dejen, da det kan presse luften ud af bollerne, så de bliver knap så luftige.

Der kan blive 12 boller ud af denne dej.

Pensl med vand.

Sæt bollerne i ovnen og skru ned på 225 grader.

Bages i ca. 15 minutter.

Bagetiden kan variere afhængig af din ovn. Du kan tage en bolle ud og banke let på bunden. Den er færdig når den lyder hul.

Malene

2 comments on “Opskrift på koldhævede boller”

Skriv et svar

You have to agree to the comment policy.