Grillede artiskokker

Grillede artiskokker

Grillede artiskokker

Grillede artiskokker

Grillede artiskokker er en fantastisk smagfuld forret. Afhængig af størrelsen beregnes 1/2-1 artiskok pr. person

  • Forberedelse20 min
  • Tilberedningstid45 min
  • Samlet tid1 hr 5 min
  • Antal pers.4
  • KØKKEN
    • Italiensk
  • VELEGNET SOM

Ingredienser

  • 4 artiskokker
  • 1 citron
  • Olivenolie
  • 5-6 fed hvidløg, grofthakkede
  • Friske krydderurter (timian, rosmarin, oregano)
  • Salt og peber

Dip

  • Smeltet smør
  • Citronsaft

Sådan gør du

1

Forbered artiskokkerne ved at skære stilk og top af, klippe spidserne af bladene, skære dem over og fjerne skægget. Se vejledning længere nede.

Gnid en skive citron over hele skærefladen på artiskokken, så den ikke bliver brun. 

Læg artiskokkerne i et fad med skærefladen opad.

Smør med olivenolie.

Fordel hvidløg og krydderurter i artiskokkerne og drys med salt og friskkværnet peber.

Vend artiskokkerne så skærefladen er nedad. Smør med olivenolie og drys med salt og peber.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

Dæk med stanniol og varm i yderligere 30 minutter.

Dryp med citronsaft og server.

Dip

2

Rør smeltet smør, citronsaft og lidt af hvidløget og krydderurterne fra artiskokkerne sammen i en skål.

 


Som dip kan også bruges fx aioli, pesto eller teriyakidressing. Server de grillede artiskokker med lækre hvidløgsflute




Sådan håndterer du en artiskok

Hvis man ikke har fået frisk artiskok før, kan man godt blive lidt i tvivl om hvordan den skal tilberedes og spises, for selvom en rå frisk artiskok er smuk, ser den faktisk slet ikke spiselig ud. Og det er det meste af den heller ikke. Men man kan spise mere end bare hjertet.

Find den gode artiskok. Artiskokker skal have en klar grøn farve og være tung. Hvis den ikke er helt frisk vil den blive grålig/mat i farven og miste noget af sin saft.

Forberedelse af artiskokken. Inden artiskokken er klar til tilberedning skal du skære stilken og ca. 1 cm af toppen af og fjerne de nederste blade. 

Nogle artiskokker har meget spidse blade. Hvis det er tilfældes kan du klippe spidserne af med en saks, så ingen stikker sig på dem. 

Når artiskokken er halveret bruger du en ske til at fjerne skægget som sidder lige over hjertet. I opskrifter med hele artiskokker, fjerner du bare skægget når du kommer til det, efter at have spist alle bladene.

Tilberedning. Den mest traditionelle måde at tilberede friske artiskokker på, er ved at koge dem og servere dem hele med koldt smør og salt. Men du kan også lave grillede artiskokker i ovnen (som her) eller på grillen, stege dem på panden, eller bage dem. 

Artiskokker spises ved at tage et blad, dyppe i lækker dip og skrabe den nederste del af bladet af med tænderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *