En helstegt kalkun (selvfølgelig!)
En kalkun på 4 kg. skal steges i ovnen i ca. 4 timer ved 180 grader. Gnid den godt ind i smør og salt, læg den med brystet opad på risten i en bradepande. Husk jævnligt at overhælde kalkunen med smør og skyen fra bradepanden.
Lav gerne en god sovs af stegeskyen.
Stuffing
Kalkunen skal, inden den sættes i ovnen, fyldes op med stuffing. Der findes uendelige variationer af stuffing. Vi plejer at bruge denne opskrift.
Brun 500 g hakket svinekød på panden med salt, peber og krydderier efter ønske. Hæld kødet i en stor skål.
Smelt 250 g smør i en gryde og tilsæt et hakket løg og 3 stænger grofthakket bladselleri. De er færdige når løgene er bløde – ikke brune.
Hæld det op i skålen med kød og tilsæt et toastbrød skåret i tern. Rør godt rundt.
Fyld kalkunen op. Det som ikke kan være i kalkunen, kan hældes i et smurt ildfast fad og bages til toppen er sprød.
Cranberry sauce
Lækker tranebærkompot. Varm 2 dl appelsinjuice og 200 g sukker i en gryde. Når sukkeret er smeltet, tilsættes 250 g friske tranebær. Kog i 10 minutter til tranebærrene begynder at poppe. Hæld det hele i en skål og sæt til afkøling. Det bliver til et tyk gelé når det bliver koldt.
Yams (candied sweet potatoes)
Søde, søde kartofler. Skræl 6 søde kartofler og skær dem i skiver. Smelt 100 g smør i en dyb pande eller gryde. Vend kartoflerne til alle skiver er dækket af smør. Tilsæt 400 g sukker, 1 tsk stødt kanel, 1 tsk stødt muskatnød og lidt salt og vende det hele godt rundt. Lad det simre i ca. en time til kartoflerne er møre.
Kartoffelmos
Helt almindelig som vi kender den. Kartofler i tern koges møre, moses/piskes med lidt smør og mælk, og smages til med salt og peber.
Derudover kan tilbehøret variere i det uendelige, fx bønnesalat, rødkålssalat, stuvede majs, rosenkålsslat, waldorfsalat osv.
Husk også at servere et godt hjemmebagt brød.
Som om det ikke skulle være nok, skal der være rigelig dessert – gerne flere slags! Pumpkin pie og apple pie er et must. Der er ikke noget at sige til, at man føler sig overmæt sådan en dag.